همیشه داشتن دندان هایی سفید و مرتب، آرزوی همه ما انسان ها بوده است و چه بسا برای داشتن دندان هایی زیبا هزینه های بسیاری نیز کرده ایم. با پیشرفت علم دندانپزشکی، هر روزه روش های جدیدی برای زیبایی دندان و همچنین داشتن دندان هایی مرتب و زیبا معرفی می شود که در زیبایی دندان و صورت بسیار تاثیرگذار هستند. روش های بسیاری برای زیبایی دندان وجود دارند که با توجه به عمل زیبایی که دندان شما نیاز دارد می توانید یکی از آنها را انتخاب نمایید. نامرتب بودن و بد رنگ بودن دندان ها علاوه بر ایجاد چهره ای زشت و نازیبا، باعث می شود تا دندان ها به درستی تمیز نشوند و از سوی دیگر در جویدن غذاها نیز مشکل به وجود آید. همچنین این دسته از بیماران بیشتر در معرض پوسیدگی و خراب شدن دندان ها هستند.
یکی از مهمترین و زیباترین چهره ای که یک فرد می تواند داشته باشد را می توان در هنگام خنده دانست که به همین منظور لبخند زیبا از اهمیت ویژه ای در میان مردم برخوردار می باشد. یکی از مواردی که سبب پدید آمدن لبخندی زیبا خواهد شد را می توان داشتن دندان هایی زیبا دانست. بی شک دندان هایی که سالم و سفید جلوه کنند بر زیبایی ظاهری تاثیر بسزایی خواهند گذاشت. صاف بودن دندان ها که با ارتودنسی به عمل خواهد آمد مهمترین ویژگی یک دندان خوب می باشد که با استفاده از ارتودنسی می توانید دندان هایی صاف و سالم برای خود به ارمغان آورده و زیبایی خود را تضمین نمایید. کسانی که خنده بر لب دارند جذاب تر از اشخاص معمولی به نظر خواهند آمد و به همین دلیل می توان گفت که دندانپزشکی نقش اساسی در زیبایی چهره فرد دارد و به همین منظور بسیاری دندانپزشکی زیبایی را حتما امتحان می نمایند.
اصلاح طرح لبخند برای افزایش زیبایی در ظاهر دندان هایی که به علت
ظاهر زیبایی خود را از دست داده اند در قالب یک مجموعه از روش های درمانی از جمله کامپوزیت دندان، ارتودنسی، سفید کردن دندان، بلیچینگ دندان ها و روکش دندان به وجود آمده است. از روش های طبیعی برای این کار می توان به :
اشاره نمود.
روش درمان ارتودنسی دندان، در واقع برای
می باشد که می تواند سبب سلامتی طولانی مدت دندان، لثه و فک شود. این درمان دوره درمانی طولانی دارد که برای وارد کردن کمی فشار در طول این دوره برای رسیدن دندان ها به یک حالت پایدار و همیشگی استفاده می شود. از جمله علل درمان دندان ها با ارتودنسی می توان گفت:
صاف نمودن دندان ها: ارتودنسی بهترین روش برای صاف و منظم نمودن دندان های ترک خورده و درهم است که آنها را به بهترین حالت خود برمی گرداند.
جلوگیری از خراب شدن دندان های دیگر: اگر دندان هایی که حالت منظم و صاف خود را از دست داده اند را به حال خود رها کنیم، این دندان ها به علت حالت بدی که دارند و فشاری که بر سایر دندان وارد می کنند، هم خودشان طول عمر کمتری دارند و هم سبب تخریب سایر دندان ها می شوند.
از روش های درمانی در ارتودنسی می توان به مدل های زیر اشاره نمود:
یکی از بهترین روش های درمانی برای افرادی است که دندان خود را از دست می دهند. در این روش دندان های مصنوعی با استفاده از یک ایمپلنت که یک استوانه ای تیتانیومی است در دهان قرار می گیرند. در واقع ایمپلنت نقش ریشه را دارد که در قسمت ریشه دندان متصل به استخوان قرار می گیرد و بر روی آن یک روکش مانند یک دندان گذاشته می شود. زمان لازم برای درمان دندان ها برای فک های پایین در حدود 3 ماه و برای دندان های فک بالا در حدود 5 ماه می باشد.
از ویژگی های این شیوه درمانی می توان به
از ویژگی های دیگر این روش می توان به حفظ زیبایی ظاهر دهان و دندان نیز اشاره نمود.
لمینت دندان یکی از روش ها برای زیباسازی دندانپزشکی زیبایی است که از ماده ای با ترکیب چند لایه نازک سرامیکی ساخته شده است و بر روی سطح جلوی دندان نصب می شود. لمینت دندان می تواند شکل، اندازه، رنگ و طول متفاوتی متناسب با دندان های شما داشته باشد و به صورت یک لایه چسبناک تولید می شود. برای انجام این روش دندانپزشکی زیبایی ضروری است تا از سالم بودن و مناسب بودن دندان با آزمایش هایی که انجام می دهد اطمینان حاصل کند وگرنه می تواند از سایر روش های دندانپزشکی زیبایی مانند ونیز کامپوزیت، ارتودنسی و سفید کردن استفاده نماید.
از مزیت های این شیوه درمانی می توان به:
یکی دیگر از روش های دندانپزشکی زیبایی روکش دندان است که می تواند کاربردها و دلایل مختلفی داشته باشد. این درمان زیبایی مانند لمینت برای اصلاح رنگ و شکل دندان ها نیز به کار گرفته می شود.
از کاربردهای دیگر این روش دندانپزشکی زیبایی می توان گفت:
در روکش دندان، بخش های زیادی از دندان تراشیده می شود تا فضای مناسبی برای قرار گرفتن روکش دندان ایجاد شود. قبل از این کار برای اطمینان اکثر دندانپزشکان اقدام به عصب کشی دندان مورد نظر می کنند تا پس از قرار دادن روکش، دیگر دندان به طور کامل حفظ شود. امروزه برای جایگزین کردن دندان هایی که شکسته اند و ترک برداشته اند می توان از این روش درمانی استفاده نمود.
داشتن دندان هایی زیبا و سفید باعث افزایش اعتماد به نفس شما می شود. در واقع دندان های زیبا و ردیف و البته سالم لبخندی زیبا به شما اعطا می کند. برای اینکه بتوانید یک لبخند زیبا داشته باشید باید به طور مداوم به دندانپزشک مراجعه کنید و از رعایت بهداشت دهان و دندان خود غافل نشوید.
اما هر چقدر که شما از دندان هایتان مراقبت کنید باز هم این امکان وجود دارد که دندان هایتان خراب شوند. از همین رو وظیفه دندانپزشک است که لبخندی زیبا را به شما هدیه دهد.
امروزه با توجه به پیشرفت روز افزون علم و تکنولوژی در زمینه های مختلف از جمله دندانپزشکی سبب شده تا علم جدیدی به علوم دندانپزشکی اضافه شود. مبحث طراحی لبخند چند سالی است که به طور گسترده در حال پیگیری و پیشرفت می باشد.
اصلاح طرح لبخند یا طراحی لبخند شامل هر نوع درمان دندانپزشکی محسوب می شود در واقع باید بدانید که حدود ۶۰ درصد از زیبایی و جذابیت هر فرد به صورت و دندان او مربوط می شود. و دندانپزشک برای ایجاد و طراحی لبخند ی زیبا قبل از اقدام به درمان دندانهای بیمار، باید در ابتدا دندانهای بیمار را به مورد بررسی و معاینه قرار دهد.
در واقع ساختار دندان، لثه و فک مورد بررسی قرار میگیرد تا میزان مشکلات دهان و دندان بیمار مشخص شود تا بتوانند روش درمانی مناسب برای او تعیین کنند. زمانی که لثه به بیماری های از قبیل عفونت، خونریزی های شدید و مبتلا باشد، در این صورت درمان لثه، قبل از ترمیم دندانها ضرورت دارد.
باید بدانید که کلینیک های معتبر بسیاری در سطح شهر وجود دارند که می توانند یک لبخند زیبا را به شما هدیه کنند که کلینیک سیمادنت یکی از بهترین کلینیک های دندانپزشکی اصلاح طرح لبخند می باشد.
اما باید دقت داشته باشید برای اینکه پزشک بتواند لبخندی زیبا را به شما هدیه کند باید به مسائل زیادی توجه نماید. در واقع اینگونه عنوان می شود که عوامل بسیاری در طراحی لبخند زیبا دخیل هستند از جمله:
همانطور که میدانید زیبایی امری نسبی می باشد و در نتیجه ی توازن و هماهنگی چند جانبه ی دندان ها به صورت تک به تک و نسبت به یکدیگر به وجود می آید. باید بدانید که شکل و اندازه ی دندان ها از این امر مستثنی نبوده و اهمیت بسیاری نیز دارد. از همین رو برای طراحی لبخند باید نسبت طلایی با در نظر گرفتن محدودیت ها موجود به درستی رعایت شود.
هر لبخند زیبایی برای جذابیت بیشتر نیاز دارد که خطوط لثه ای آن قرینه و هماهنگ با یکدیگر باشد. در واقع لبخند لثه ای یا همان لبخندی که در آن لثه بیش از حد معمول به چشم بیاید و یا متناسب نبودن لثه دور دندان ها از مشکلاتی هستند که امکان داشتن لبخندی زیبا را از شما صلب می کند و هنگام صحبت کردن با دیگران حسی خوشایند را به آنها منتقل نمی کند از همین رو پزشک باید برای طراحی لبخند این مسئله را نیز در نظر بگیرد.
اگر جزء آن دسته از افرادی هستید که دندان هایی بیمار یا پوسیده دارید بهتر است برای داشتن لبخندی زیبا قبل از هر چیزی آنها را درمان و یا ترمیم کنید. در غیر اینصورت پوسیدگی تمام دندان های شما را فرا خواهد گرفت. و موجب تخریب کامل دندان هایتان می شود. دندانپزشک متخصص با توجه به اینکه کدام یک از دندان های شما دچار پوسیدگی شده است با استفاده از مواد پرکننده کامپوزیت و آمالگام به درمان آنها می پردازد.
پس از اینکه دندان های خود را با استفاده از ارتودنسی مرتب کرید این بار نوبت مرحله ی سفید کردن دندان ها می رسد. در واقع بعد از برداشتن براکت ها محلی که این براکت ها بر روی دندان قرار گرفته اند زرد رنگ بوده و موجب کدر شدن دندان ها شده است.
از طرف دیگر دندان های کدر و تیره رنگ نمی توانند دندان های مرتب و سالمی باشند. از همین رو بهترین دندانپزشک زیبایی و متخصص باید برای طراحی لبخند با استفاده از روش های مختلف به سفید کردن دندان ها روی بیاورد.
یکی دیگر از عوامل طراحی لبخند زیبا لمینت دندان ها می باشد. در واقع پس از اتمام مرحله سفید کردن دندانها، حال دندان هایی که در زیر جرم و پلاک پوشانده شده اند درخشان و سفید می باشند.
اما ممکن است برخی از دندان ها به دلایل مختلف از جمله مصرف داروها و یا به طور ژنتیکی، سیاه رنگ و کدر شوند اما نیازی نیست نگران باشید زیرا با پیشرفت علم و تکنولوژی تقریبا برای هر مشکلی درمانی وجود دارد.
علم دندانپزشکی برای این عارضه نیز درمان هایی بخصوصی را در نظر گرفته است. از همین رو برای درمان دندان های تیره رنگ نیز می توانید با استفاده از روکش های سرامیکی دوباره سفیدی دندان ها را به آنها بازگردانید.
این روکش ها با استفاده از چسب های مخصوص دندانپزشکی بر روی دندان بیمار قرار می گیرد که زیبایی خاصی را به دندان های بیمار می بخشد.
ایمپلنت یکی دیگر از راه هایی است که به طراحی لبخند زیبا کمک می کند.
زمانی که فرد در مقابل روشنایی می ایستد، نور با نگین برخورد کرده و از آن اشعه های زیبایی ساطع می شود که در اصلاح طرح لبخند بیمار موثر است. هر چند این مرحله در زیبایی دندان ها ضرورتی ندارد، اما برخی از بیماران علاقه خاصی به زیبایی هر چه بیشتر دندان های خود داشته و قصد دارند تا مراحل طراحی لبخند یا اصلاح طرح لبخند را کامل کنند.
ارتودنسی دندان روشی برای بهبود عملکرد ، وضعیت و ظاهر دندان ها می باشد.
ارتودنسی در لغت به معنی ردیف کردن دندان ها است.
اگر دندان ها به هر دلیلی (کوچک بودن فک یا کجی دندان) روی هم افتاده باشند و یا هم تراز نباشند ، جویدن یا گاز گرفتن با دشواری صورت می گیرد .
همچنین مسواک زدن دندان های روی هم قرار گرفته با دشواری زیادی همراه است.
دندان های با فاصله و غیر هم تراز نیز از نظر زیبایی و عملکرد هم مشکلات خاص خود را دارند.
بنابراین می توان گفت که: ارتودنسی شاخه ای از دندانپزشکی است که دندان ها ی نامرتب را ردیف می کند و ناهنجاری فک ها را جراحی و اصلاح میکند.
برای گرفتن تخصص در این زمینه ارتودنتیست ها دو الی چهار سال را پس از دوره دندانپزشکی عمومی در دانشگاه سپری می کنند.
اگر شما هر کدام از موارد زیر را در دندان ها و فکین خود مشاهده کردید بهتر است با یک ارتودنتیست درمورد دندان های خود مشورت کنید.
البته ارتودنسی از عبارات زیادی استفاده می کند که ممکن است برای شما نا آشنا باشد.
هنگامی که دندان های فک بالا با دندان های فک پایین در خط وسط نامتقارن باشند
باز بودن بین دندان ها به دلیل کوچکی دندان یا بزرگی فک
شلوغی و روی هم افتادگی دندان ها
دندان های فک بالا بیش از حد معمول جلو باشد
در هنگام بسته شدن دهان یک یا چند دندان پایینی در سطح داخلی دندان های فک بالا قرار می گیرد.
همپوشانی عمودی ناکافی در دندان های جلویی و فضای ایجاد شده بین دندان ها ی فک بالا و پایین در حالت بسته
جلوتر بودن دندان های فک پایین از دندان های فک بالا در حالت جویدن
متخصص ارتودنسی به وسیله معاینه دندان های شما تشخیص می دهد که آیا شما می توانید از ارتودنسی استفاده کنید و یا نیازی به ارتودنسی ندارید.
تشخیص یک ارتودنتیست بر اساس ابزارهای تشخیصی که شامل موارد زیر است می باشد:
ارتودنتیست شما برای درمان از بسیاری از لوازم ارتودنسی ثابت و متحرک کمک می گیرد. این دستگاه ها به منظور حرکت دادن دندان ها ، باز سازی ماهیچه ها و رشد فک ها استفاده می شوند. این وسایل با وارد آوردن فشار محاسبه شده ای بر روی دندان ها کار می کنند .متخصص ارتودنسی شما تشخیص می دهد که از کدام روش ارتودنسی برای بر طرف کردن مشکل شما استفاده کند.
ارتودنسی ثابت
ارتودنسی متحرک
ارتودنسی دیمون
ارتودنسی نامرئی
ارتودنسی لینگوال
ارتودنسی فانکشنال
ارتودنسی ثابت
این نوع ارتودنسی ها رایج ترین نوع ارتودنسی است و شامل نوارها ، سیم ها و براکت ها است.
باند ها یا نوارها در اطراف دندان ها ثابت می شوند و به عنوان تکیه گاهی برای دستگاه استفاده می شوند. براکت ها نیز اغلب بر روی دندان قرار می گیرند.
سیم قوس دار از شیار های براکت ها عبور کرده و به باند متصل می شود. یک ارتودنتیست از طریق سفت کردن سیم قوس دار در دندان ها تنش ایجاد می کند.
او به تدریج دندان ها را به سمت هدف از پیش تعیین شده هدایت می کند.دستکاری و تنظیم بریس به طور معمول ماهانه انجام می شود و نتایج مورد نظر اغلب در ظرف چند ماه تا چند سال به دست می آید.امروزه وسایل ارتودنسی کوچکتر و سبک تر از گذشته هستند. زیرا فلزات کمتر و سبک تری در ساختمان آن ها بکار رفته همچنین برای خوشایند بچه ها از رنگ های شاد و روشن استفاده می شود.
منظور از ارتودنسی متحرک این است که بیمار می تواند آنرا به حرکت در آورد. زیرا این ارتودنسی قابل جابه جایی است. بنابراین می تواند موقع غذا خوردن دستگاه را از دهان خارج کرده و دوباره آنرا سر جای خود بگذارد.
در این نوع ارتودنسی از براکت های دیمون که دارای یک مکانیزم کشویی هستند استفاده می شود. این مکانیزیم می تواند همانطور که دندان ها در حال مرتب شدن هستند با آنها به حرکت در آید. این قابلیت ارتودنسی دیمون باعث شده است که بیمار احساس درد کمتر و راحتی بیشتری داشته باشد. علاوه بر آن براکت های دیمون ظاهر بهتری دارند و نتایج درمان را در مدت زمان کوتاه تری به بیمار عرضه می کنند. در این نوع ارتودنسی از یک سری قالب های پلاستیکی شفاف استفاده می شود.
به وسیله این قالب ها نیروی ثابتی به دندان ها وارد می شود.این قالب ها از دندان بیمار گرفته می شود و هر دو هفته یکبار باید تعویض شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر رجوع کنید به مطلب ارتودنسی نامرئی یا اینویزیلاین.
این نوع ارتودنسی روشی است که در آن دستگاه ارتودنسی دندان که شامل براکت ها و سیم قوس دار ارتودنسی و الاستیک می باشد در پشت دندان و به سمت زبان قرار می گیرد.
ارتودنسی فانکشنال
کار برد ارتودنسی فانکشنال به طور معمول برای بیمارانی است که فک بالای آنها جلو آمده و فک پایین آنها عقب رفته است. این روش از ارتودنسی هم توسط پلاک های متحرک فانکشنال انجام می شود و هم توسط دستگاه های ثابت .
تغییر موقعیت و مرتب کردن دندان ها ی روی هم قرار گرفته به دلیل کوچکی فک و یا باز بودن فاصله بین دندان ها بخاطر بزرگ بودن فک توسط درمان ارتودنسی انجام می شود.دندان های سالم و زیبا باعث اعتماد به نفس و سلامت روحی و روانی فرد می گردد.همچنین دندان ها نقش بسزایی در زیبایی چهره و زیبایی لبخند هر فرد ایفا می کنند.
به وسیله درمان ارتودنسی و با بهره گیری از انواع روشهای نوین در حیطه این درمان می توان نحوه قرار گیری دندان ها را در دهان به صورت درست و مناسب انجام داد.
فاصله دندانی که به طور طبیعی به اندازه یک نخ دندان رد کردن فضا داشته باشد ازنظر زیبایی کاملا قابل قبول است.اما در برخی افراد این فاصله بیشتر از یک میلیمتر و گاهی تا ده میلیمتر هم می رسد .
نزدیک کردن دندان ها با ارتودنسی
متخصصین ارتودنسی ترجیح می دهند که همه مشکلات دهان و دندان قبل از نصب براکت ها روی دندان ها برطرف شده باشد.
تا ارتودنسی دندان ها راحت تر انجام شود. بطور معمول حل این مشکلات شامل بر طرف کردن بیماری های لثه و پوسیدگی های دندان می باشد.
ارتودنسی
اصلاح طرح لبخند
ایمپلنت
امروزه تقریبا هر فرد بزرگسالی به سلامت دهان و دندان خود اهمیت می دهد و اگر دندان خود را از دست داده باشد، به فکر کاشت دندان است و یکی از گزینه های کاشت دندان، ایمپلنت است. قبل از اینکه ایمپلنت کردن دندان های خود، باید چند نکته مهم را بدانید. این مطلب را مطالعه کنید تا تجربیاتی در مورد ایمپلنت کردن دندان بدست آورید.
ایمپلنت دندان Dental implant در طی دهه ی گذشته، پیشرفت زیادی داشته و امروزه کاشت دندان بسیار ساده تر و سریعتر شده است. اما قبل از ایمپلنت کردن دندان چند نکته وجود دارد که خوب است بدانید.
اگر از دندانپزشکی قبلاً خدمات گرفته اید و از نحوه خدمات رسانی رضایت دارید، می توانید ایمپلنت دندان را نیز پیش همان دندانپزشک انجام دهید. اما اگر برای کاشت دندان بدنبال دندانپزشک هستید، باید با حوصله و بدون عجله به چند دندانپزشک مراجعه کنید تا قبل از انجام ایمپلنت از سوالات خودتان را بپرسید.
خوب است که نمونه کارهای ایمپلنت دندانپزشک را ببینید و در مورد نحوه انجام ایمپلنت، قیمت، مراقبت های بعد از ایمپلنت، خدمات بعد از کاشت دندان سوال بپرسد. دندانپزشک باید با حوصله به سوال های شما پاسخ دهد و احساس کنید که برایتان زمان میگذارد.
ایمپلنت هیچ وقت جای دندان اصلی را نمی گیرد! و نباید احساس کنید که با هر قیمتی که ایمپلنت کنید، دیگر راحت شده اید. جنس ایمپلنت دندان هرچقدر بهتر باشد، قیمت بیشتری هم دارد. اگر برایتان قیمت ایمپلنت بسیار مهم است، از چند دندانپزشک مختلف جنس و قیمت هر واحد ایمپلنت را بپرسید. در تهران شما باید پرس و جوی بیشتری انجام دهید تا بتوانید یک دندانپزشک خوب در تهران پیدا کنید.
مدت زمان انجام ایمپلنت دندان نسبتا کم است و اکثر افراد می توانند در طی یک روز دندان های خود را ایمپلنت کنند. این مدت زمان کم به این دلیل است که فقط کمی زنجیر به دندان های شما اضافه می شود و هیچکدام از دندان های شما جابجا نمی شوند.
هنگامی که دندان های شما ایمپلنت می شوند، دندان های شما بصورت طبیعی شروع به پوشاندن ایمپلنت با فسفات کلسیم می کند و این ماده ی سازنده ی استخوان ها و دندان های شماست. و در مدت زمان حدود چهار ماه به اندازه ی کافی به فک شما چسبانده می شود. سرعت این فرآیند می تواند با توجه به سرعت رشد استخوان های شما افزایش پیدا کند.
ایمپلنت دندان گاهی اوقات نیاز به مراقبت بعد از عمل دارد و گاهی اوقات هم نیاز به مراقبت بعد از عمل ندارد. در حین ایمپلنت کردن دندان، به بیمار بیهوشی موضعی تزریق می شود تا بیمار در هنگام ایمپلنت دندان احساس درد یا احساس بدی نکند.
پس از ایمپلنت دندان، بسیاری از بیماران نیاز به تجویز داروی ضد درد برای کنترل درد پس از جراحی دهان ندارند، زیرا درد بسیار کمی دارد یا اصلا درد ندارد. در مواردی نادر ، بیمار ممکن است حساسیت های مرتبط با درد داشته باشد، اما این حساسیت طی یکی دو روز از بین می رود.
درصد موفقیت ایمپلنت دندان به عوامل مختلفی بستگی دارد که در بیماران مختلف متفاوت است. حتی این مسئله در مورد ایمپلنت فک بالا و پایین نیز تفاوت دارد. به طور متوسط میزان موفقیت ایمپلنت دندان 95% گزارش شده است. بهترین حالت قرار دادن ایمپلنت قرار دادن ایمپلنت بلافاصله پس از کشیدن دندان است.
در صورتی که دندان از دست رفته، عفونی نباشد و مقدار زیادی استخوان در اثر عفونت از دست نرفته باشد، شانس زیادی برای برای جایگزینی همزمان ایمپلنت دندان وجود دارد. در مورد دندان هایی خلفی که معمولاً چند ریشه هستند و مخصوصاً اولین دندان های خلفی بزرگ که دو یا سه ریشه است، جایگزین همزمان دندان کشیده و ایمپلنت معمولاً مقدور نیست و بهتر است حدود 6 هفته صبر کرد.
معمولاً پس از کشیدن دندان، مقداری تحلیل استخوان اتفاق می افتد، دندانپزشک تا حد امکان سعی می کند بلافاصله پس از کشیدن دندان اگر شرایط فراهم باشد، ایمپلنت را در حفره ی دندان کشیده شده جایگزین کند.
ارتودنسی به معنی ردیف کردن دندان ها است. هدف از این کار اصلاح طرح لبخد و مرتب کردن دندان های فک بالا یا فک پایین و یا هر دو فک است، ولی دو نکته مهم دیگر را نیز به طور هم زمان باید در نظر داشت:
دندان های مرتب شده در دو فک به خوبی بر روی یکدیگر قرار گیرند تا عمل جویدن به بهترین نحو ممکن انجام شود.
حرکات دندانی به آهستگی و با حداقل آسیب انجام شود تا موقعیت جدید دندان ها تغییر نکند یا دندان ها صدمه نبینند.
می توان گفت: اکثر عمل ها عوارضی دارند و عمل ارتودنسی نیز جزو این دسته عمل هاست. در کل عمل ارتودنسی به دو گروه اختیاری و ضروری تقسیم می شود.
درمان های ضروری درمان هایی هستند که در صورت بی توجهی باعث درد، ناراحتی و به خطر افتادن سلامت کلی فرد می شوند. در طرف دیگر درمان هایی هستند که انتخابی بوده و فرد به دلیل اولویت خاص از نظر کارایی بهتر، زیبایی یا پیشگیری از بروز بیماری های دیگر انجام می دهد.
درمان ارتودنسی یکی از این درمان هاست که عمدتا برای زیبایی بیشتر، افزایش کارایی سیستم دندانی یا راحتی بیشتر در مراقبت های دندانی و جلوگیری از پوسیدگی و ناراحتی لثه انجام می شود. در کنار این فواید ممکن است نگرانی هایی در ارتباط با عوارض یا محدودیت های درمان ارتودنسی وجود داشته باشد.
آگاهی از عوارض ارتودنسی یا محدودیت ها و روش های جایگزین هنگام شروع درمان ارتودنسی ضروری بوده و فرد درمان کننده موظف است هم از جنبه اخلاقی و هم از جنبه حقوقی آن را به اطلاع بیمار برساند.
در ابتدای درمان ارتودنسی، بروز خراش و زخم های کوچک در داخل دهان امری کاملا شایع است، مخصوصا اگر از وسایل و تجهیزات ارتودنسی مانند انواع بریس استفاده کرده باشید.
مهم ترین عامل ایجادکننده عوارض نامطلوب درمان ارتودنسی به مهارت فرد درمان کننده ارتباط دارد. اگر فرد درمان کننده در این حیطه تخصص نداشته باشد امکان بروز خطا در مرحله تشخیص، طرح درمان، انجام درمان و نگهداری نتایج درمان وجود دارد.
متأسفانه این خطا ها شایع ترین و غیرقابل جبران ترین مشکلاتی هستند که در درمان های ارتودنسی در جامعه دیده می شوند. این خطا ها عمدتا مربوط به عدم توانایی در برآورده کردن انتظارات بیمار، کشیدن نادرست دندان، به هم زدن نیمرخ بیمار، تبدیل کردن بیماری که با ارتودنسی قادر به بهبود وضعیت بوده به بیماری که نیاز به جراحی فک دارد، پوسیدگی دندان و بیماری های لثه و کوتاه شدن ریشه دندان ها به دلیل اعمال نیروی نامناسب است.
افرادی که دارای تخصص ارتودنسی هستند علاوه بر قید کلمه متخصص ارتودنسی در تابلو در مهر نظام پزشکی خود نیز همین کلمه را دارند. بررسی کامل تر تخصص و تجربه فرد با بررسی مدارک تخصصی فرد در سایت نظام پزشکی امکان پذیراست.
یکی از مهم ترین مسائل، شرح دقیق خواسته بیمار یا والدین بیمار است. اگر خواسته بیمار به طور صحیح ذکر نشود یا فرد درمان کننده مهارت لازم برای استخراج انتظار واقعی بیمار را نداشته باشد امکان رسیدن به نتیجه مطلوب کاهش می یابد.
یکی از محدودیت های درمان ارتودنسی آن است که برداشت افراد از زیبایی نسبی است به طوری که یک خصوصیت در افراد، زیبایی متفاوتی را تداعی می کند بنابراین کشف موضوع و امکان رسیدن به نتیجه ای که بتواند انتظارات واقعی بیمار را تامین کند اهمیت زیادی دارد.
گاهی محدودیت هایی در درمان افراد وجود دارد که امکان رسیدن به نتایج ایده آل را ناممکن می کند. این مسئله به نوع ناهنجاری، مهارت درمان کننده، ماهیت متفاوت پاسخ های درمانی در افراد و همکاری بیمار ارتباط دارد. کشف این محدودیت ها در ابتدای درمان و آگاه کردن بیمار صرفا با تجربه و دانش متخصص ارتودنسی امکان پذیر است.
با وجود وسایل ارتودنسی در دهان امکان گیر غذایی در اطراف وسایل ارتودنسی بیشتر شده و به تعداد پناهگاه های باکتری ها افزوده می شود، بنابراین بهداشت دهان و دندان اهمیت بسیار زیادی دارد. عدم رعایت صحیح بهداشت دهان و دندان که شامل مسواک، نخ دندان و برس بین دندانی برای بیماران ارتودنسی است می تواند باعث بروز پوسیدگی دندان، ناراحتی لثه یا تغییر رنگ دندان ها شود.
ایمپلنت
صلاح طرح لبخند
ارتودنسی
لبخند یک موهبت الهی است. هر نوع لبخندی زیبا است اما اگر این لبخند با دیگر اجزای صورت هارمونی ایجاد کند، دلنشین تر خواهد بود. لبخندی که دندان های سفید و مرتب شده شما را به نمایش بگذارد، نه تنها چهره شما را زیباتر نشان می دهد، بلکه در دیدگاه دیگران، تأثیر مثبتی خواهد داشت. لبخند زیبا، پایه های اعتماد به نفس فرد را مستحکم تر می کند . امروزه لبخند به عنوان یک تعامل اجتماعی برای رساندن محبت به دیگران مورد استفاده قرار می گیرد. متأسفانه موارد بسیاری دیده می شود که فردی به علت نداشتن دندان هایی مرتب و درخشان، خود و دیگران را از لبخند خویش محروم می سازد. قرن ها پیش این مورد قابل درمان نبود اما امروزه با پیشرفت های حاصل شده، می توان هر نوع ناهنجاری دندانی را تصحیح کرد. اصلاح طرح لبخند یا لبخند هالیوودی راهی آسان و مطمئن برای دست یابی به لبخندی ایده آل است
با این که اصلاح طرح لبخند بیشتر در افرادی که ناهنجاری دندانی یا فکی دارند انجام می شود، اما نکته قابل توجه در این روش، عمومی بودن آن است. حتی افرادی که دندان های مرتبی دارند، می تواند کاندیدای اصلاح طرح لبخند باشد. گاهی با یک تغییر کوچک در رنگ دندان ها و فرم لثه ها، جذابیت بیشتری در لبخند فرد به وجود می آید. به طور کلی اصلاح طرح لبخند در افراد زیر، رایج تر است:
اولین تخصصی که در دنیای دندانپزشکی مطرح شد، ارتودنسی بود. ارتودنسی به معنای مرتب کردن دندانها است. اگر ریشه لاتین ارتودنسی را در نظر بگیرید، ارتو به معنای تصحیح کردن و دنس به معنای دندان است. با پیدایش ارتودنسی، تحول عظیمی در درمان ناهنجاری های دندانی به وجود آمد.
به بیان ساده ، درمان وضعیتی که دندان های یک فرد در هنگام بسته شدن دهان، به شکل مناسب و استانداردی بر روی همدیگر قرار نمی گیرند.
ارتودنسی، به عنوان یکی از مهم ترین رشته های تخصصی دندانپزشکی، وظیفه تصحیح مال اکلوژن یا جفت شدن نامناسب دندان ها را بر عهده دارد. نوع ارتودنسی و نحوه درمان دندان، بسته به موقعیت دندان ها، دهان و بسیاری از شرایط بستگی دارد.
با تاکید بر موارد بالا، تمیز کردن دندان های کج و دندان هایی که در جای درستی قرار نمی گیرند، بسیار سخت است. بنابراین کسانی که دارای ناهنجاری دندانی یا مال اکلوژن هستند، بیشتر در معرض خطر پوسیدگی و تخریب دندان و پیوره یا عفونت لثه قرار دارند. همچنین این عارضه، موجب وارد آمدن فشار بیش ازحد بر روی عضلات جونده شده که درنهایت موجب بروز سردردهای شدید و سندرم اختلال عملکرد مفصل گیجگاهی و گردن می شود. درنتیجه، از فواید ارتودنسی می توان به داشتن دهانی سالم، ظاهری زیبا و افزایش طول عمر دندان ها اشاره کرد.
اگر هرکدام از شرایط زیر را دارا هستید، می بایست به پزشک متخصص ارتودنسی مراجعه کنید.
انجام ارتودنسی، دلایل دیگری نیز می تواند داشته باشد؛ اما در این بخش به معمول ترین آن ها پرداختیم.
برای این که درمان ارتودنسی را انجام دهید، در ابتدا باید به دندانپزشک مراجعه کنید تا دندانپزشک وضعیت دندان های شما را بررسی کند. برخی از ناهنجاری های دندانی، با روش های غیر از ارتودنسی قابل درمان اند. دندانپزشک با بررسی دندان هایتان می تواند در جلسه اول، نیاز یا عدم نیاز شما به ارتودنسی را بیان کند.
در صورتی که درمان ارتودنسی نیاز باشد، دندانپزشک از شما می خواهد تک تک مشکلات دندانی خود را پیش از قرار دادن براکت ارتودنسی، برطرف کنید. بدین منظور باید رادیوگرافی و عکس برداری از دندان هایتان انجام شود و سپس، درمان های مورد نیاز، صورت گیرد. درمان هایی همچون، پر کردن و رفع پوسیدگی های دندانی در این مرحله انجام می گیرد.
سلامت لثه ها در طول درمان ارتودنسی بسیار اهمیت دارد. بدین منظور، ارتودنتیست بیمار را به یک پریودنتیست معرفی می کند تا سلامت لثه وی، تایید شود. در صورتی که لثه های بیمار دچار مشکل باشد، پریودنتیست، اقدام به درمان لثه ها پیش از درمان ارتودنسی خواهد کرد.
قالب گیری از فک بالا و فک پایین
بعد از این که تمامی مشکلات دندانی بر طرف شد، دندانپزشک، سراغ قالب گیری دندان ها خواهد رفت. همه این مراحل، پیش از شروع درمان ارتودنسی، نیاز است. با قالب گیری دندان ها، موقعیت اولیه قرارگیری دندان ها مشخص می شود.
ایمپلنت یا کاشت دندان یکی از روش های دندان پزشکی است که برای پر کردن جای خالی دندانهای از دست رفته و رفع مشکل بی دندانی به کار میرود. در این روش فیسکچر یا پایه هایی از جنس تیتانیوم سازگار با بافت های بدن، به صورت عمیق درون استخوان فک قرار داده می شود. این پایه یا فیکسچر به عنوان ریشه دندان عمل می کند. سپس قطعه کوچکی به نام اباتمنت به آن متصل شده و کراون یا تاج دندان (پروتز) روی آن نصب می شود.
ایمپلنت یکی از درمان های دندان پزشکی است که باعث میشود شما احساس راحتی و زیبایی بیشتری داشته باشید اما نسبت به درمانهای دیگر در این زمینه، یکی از درمانهای پر هزینه محسوب میشود و هزینه آن بستگی به برند تولید کننده ایمپلنت دارد. بهتر است در این مورد با دندانپطشک متخصص در این زمینه مشورت نمایید.
مهم ترین عامل در تعیین کیفیت ایمپلنت، پذیرش آن توسط بافت های زنده بدن میباشد. بافت لثه باید با ایمپلنت هماهنگ بوده و دچار التهاب غیر عادی، تورم و درد نشود. البته ممکن است در روزهای اول استفاد از این محصول چنین علائمی را تجربه کنید، اما در صورت ادامه آن حتما به دندان پزشک خود مراجعه نمایید.
ایمپلنت مناسب در ناحیه استخوانی اطراف خود، استخوان سازی را تحریک می کند و باعث ایجاد بافت استخوانی سالم در اطراف خود می شود. همچنین ایمپلنت مناسب دارای بافت ریز متخلخل است، این ویژگی سبب می شود تا استخوان اطراف ایمپلنت با آن بیشتر در تماس باشد و زمان یکپارچه سازی ( استئواینتگریشن) استخوان با ایمپلنت یا اصطلاحا جوش خوردن کاهش پیدا کند.
انواع ایمپلنت و اندازه های آن :همانطور که گفته شد ایمپلنت ها شامل انواع متفاوتی هستند. نوع آن ها بستگی به شرکت سازنده، جنس و مراحل کار نصب دارد و دندان پزشک با توجه به سن بیمار، وضعیت استخوان فک، بیماری های جانبی و وضعیت دندان های او تصمیم میگیرد که از چه نوعی از ایمپلنت استفاده کند.
در ایمپلنت یک مرحله ای از یک فیکسچر با طول مناسب استفاده کرده و آن را داخل فک قرار می دهند. اما قسمت رویی ایمپلنت از لثه بیرون باقی می ماند و پس از بهبودی محل جراحی و جوش خوردن ایمپلنت، تاج ساخته شده (پروتز) روی ایمپلنت نصب می شود.
در این روش به دلیل اینکه قسمت رویی ایمپلنت از لثه بیرون است، نیازی به جراحی مجدد وجود ندارد. ایمپلنت ساب پریواستیل از ایمپلنت های یک مرحله ای محسوب می شود.
در روش ایمپلنت دو مرحله ای، ابتدا پایه ایمپلنت یا فیکسچر درون استخوان فک کار گذاشته می شود، به طوری که کاملا درون لثه قرار می گیرد. سپس لثه بخیه زده می شود. مدتی باید سپری شود تا دوره جوش خوردن و بهبود محل جراحی با موفقیت به پایان برسد. پس از آن در جراحی دوم لثه باز شده و تاج دندان یا پرتز دندان روی پایه نصب می شود.